skip to navigation

St. Luke’s West End Medical Center Wins Real Estate Award

Adaptive reuse repurposes older and existing buildings for a purpose other than which it was built or designed for.  These projects look to make alternations to the building to accommodate new programs.  It is an effective way of reducing environmental impact as the energy required to create these new spaces is lessened.  In addition, the reuse of a particular site re-establishes its importance within the community.

St. Luke’s University Hospital purchased the 107,000 square foot former Pennsylvania Expo Center, which once housed the Builders Square Home Improvement Center on 17 acres of property in South Whitehall Township.  St. Luke’s West End Medical Center will be a “one-stop” health center with consolidated services that include doctor offices, out-patient diagnostic and treatment services, diagnostic laboratory, pediatric and adult urgent care.  MKSD’s complete façade and interior renovation transforms the long vacated retail warehouse into an inviting and accessible health campus.  The repurposed facility promotes St. Luke’s brand by utilizing brick, masonry, stone, extensive glazing, entrance canopies and identification signage visible as you enter the site and building.  The use of natural materials and colors enhance the patient experience and reduces their stress level when visiting the health center.  The center’s tentative opening is scheduled for late spring.

During the renovations St. Luke’s recently hosted the Community Emergency Preparedness Day sponsored by South Whitehall, Upper Macungie and North Whitehall townships as well as the 5K Classic Health Expo & Packet Pick-Up.  See link – Women’s 5K Classic

This project will be honored with an Adaptive Reuse Award by the Greater Lehigh Valley Chamber at The Lehigh Valley Commercial Real Estate Outlook and Awards Luncheon on April 18, 2013.  See link – St. Luke’s West End Center Wins Real Estate Award

SLWEMC_ex1

 

Existing North Elevation

SLWEMC_ex2

 

Existing East Elevation looking north

SLWEMC_ex3

 

Existing North Elevation looking south

SLWEMC_rend1

 

View toward the Main Entrance

SLWEMC_rend2

 

View toward the future Cancer Center Entrance

SLWEMC_rend3

 

Interior main corridor

SLWEMC_sign

Cetronia Road Entrance signage

SLWEMC_const1

 

View from Cetronia Road towards the Main Entrance

SLWEMC_const2

 

Main Entrance

SLWEMC_const3

 

East Elevation looking south

Comments: